Son Yayınlanan

Kalbin Soğuduğu An

 Kalbin soğuduğu an unutamıyorsun hemen öyle  geçmişi. Geçmiş daha çok yakıyor canını. Güzel olan her hatıra bile acı vermekten başka bir işe yaramıyor. Mutlu olamıyorsun.

Ne ile Yazmalı?

Merhaba,
İnsan her zaman bir şeyleri öğrenme  içindedir ve bazen bazı şeyleri o anda öğrenemiyoruz ve sırf bu yüzden not tutmak zorunda kalıyoruz. Evet, tarih boyunca yazmak devletler için ve herkes için büyük bir öneme sahipti ve bu önemini asla kaybetmedi ancak nereye ve ne ile yazıldığı zamanla değişiklik gösterdi. Teknoloji geliştikçe de bu  değişim devam edecektir. Teknolojinin geldiği son nokta ile akıllı telefon,tablet ve bilgisayarlarımız yavaş yavaş bizlere kağıt ve kalemi unutturuyor. Kağıt ve kalem ile yazmak klavye ile yazmaktan oldukça yavaş ve bu aklımıza gelenleri olduğu gibi yazmamıza engel bir durum. Ayrıca kağıda not alırken el yazımızın da büyük önemi var. El yazımız kötü olduğu zaman yazmayı bile istemiyoruz veya bir süre sonra kendi el yazımızı bile okuyamıyoruz. Klavye de ise durum oldukça farklı. Hem hızlı yazıyoruz hem de yazı fontunun  güzelliğini veya çirkinliğini kendimiz belirliyoruz.  Elbette her iki  yazma tarzının da kendileri içinde  olumlu ve olumsuz yönleri var. Az önce kağıt ve kalemin olumsuz yönlerinden bahsederken klavyenin olumlu yönlerini ele aldım ancak bunlar estetik ve zaman kategorisinde ele aldığım yönlerdi. Peki ya öğrenme açısından hangisi daha iyi?

Her insanın kendine göre bir öğrenme yeteneği vardır. Örneğin görsel hafıza, işitsel hafıza gibi. Not almak görsel hafıza kategorisine oldukça uygun. Ancak klavye ile alınan notlar hızlı bir şekilde tamamlandığı için yazılan kelimelerin farkına ne kadar varıyoruz bu pek bilinmiyor ama bunun cevabı kendi el yazımızda saklı. Şimdi siz bu metni aynen bir klavye yardımı ile baştan yazarsanız yazının neredeyse tamamını yarına kadar unutmuş olursunuz. Fakat unutmak istemediğiniz kısımları not alırsanız işte o kısımları uzunca bir süre unutmazsınız. Kopya çekmek ne kadar etik olmasa da herkesin okul hayatında bir kez denemişliği vardır ve kopya hazırlamak birer vazgeçilmezdir kopya çekecek  öğrencinin. Bende kopya çekmek istedim okul hayatımın bir anında ancak bir şeyi fark ettim. Sınav öncesi hazırladığım  daha doğrusu kendi elimle baştan yazarak kopyaladığım bilgilerin olduğu kağıda sınav esnasında bir ihtiyacım olmadı. Çünkü kendi el yazımla yazarken ister istemez daha çok düşünme imkanım oldu ve sınavda yazdıklarımın hepsini hatırlıyordum.

Eğer öğrenmek istiyorsanız kağıt ve kalem kullanın çünkü en iyi yöntem bana göre şimdilik budur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

En Büyük Suçumuz #Niteliksiz İnsanları Ünlü Yapmak#

Kafeinli Gece